Tradiția unui castel din secolul al XIV-lea

Locație

Castel “Templul Cavalerilor” este situat în zona Munţilor Trascău din judeţul Alba, la mai puțin de 10 minute de mers cu mașina dinspre Aiud pe DJ107M și aproximativ o oră de mers cu mașina dinspre Cluj.

Rezervația Naturală – Cheile Vălișoarei sunt numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii și alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespund categoriei a IV-a IUCN – rezervație naturală de tip botanic și geologic. Cheile sunt situate în estul Munților Trascău, în partea sudică a Depresiunii Rimetea – altitudine maximă 779 m, minimă 425 m, în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.

Incursiune istorică

Construcţia este amplasată într-un decor natural spectaculos, înconjurată de pereţi stâncoşi de peste 100 de metri care formează un spaţiu perfect de autoapărare. Din acest motiv a şi fost construit castelul în acea locație, în anul 1320, de un nobil care locuia în zonă. La origine, a fost punct de vamă al Imperiului Austro-Ungar.

După 1918 castelul a devenit una dintre cele mai cunoscute cazarme ale soldaților români, fiind și tabără de antrenamente și un punct strategic de apărare. Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău. A ajuns ruină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ulterior fiind reconstruit, a primit din nou, parțial, aspectul medieval.

Vechiul castel din piatră, cu o vechime de aproape 700 de ani, a fost cumpărat în anii ‘90 la o licitație și transformat în hotel. Acesta este încă în renovare…

Turism

Locul în care este amplasat Castel “Templul Cavalerilor” este ideal pentru drumeţii şi excursii de o zi la Cheile Turzii, Salina Turda, Peştera Scărişoara, Cetatea Colţeşti, Mănăstirea Râmeţ şi multe alte locuri de o frumuseţe rar întâlnită.

Zona este perfectă pentru a face alpinism şi a efectua zboruri cu parapanta şi deltaplanul. Pereţii abrupţi ai Cheilor Vălişoarei sunt de altfel marcaţi cu diverse trasee specifice concursurilor de alpinism. În fiecare sfârşit de săptămână, aici se antrenează numeroşi alpinişti profesionişti, dar şi amatori, precum şi salvamontiştii ce participă la Campionatul Naţional de Escaladă.

În căutarea odihnei și desfătărilor sau activităților diverse căutați-ne. Vom avea grijă să fiți mulțumiți și satisfăcuți.
Cu aleasă stimă,
Echipa “Castel Templul Cavalerilor”

dr. Florin Rusu
administrator